Schází se Sněmovna, jednat bude o DPH a energetických štítcích

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Dnes odpoledne začne zářijová schůze Poslanecké sněmovny. Poslance mimo jiné čeká jednání o vládním stabilizačním balíčku, který vetoval Senát a který přichází se zvýšením daně z přidané hodnoty. Měli by také projednat novelu, kterou jim vrátil prezident, a která zavádí povinnost označovat budovy energetickými štítky.

Zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku o jeden bod na 15 a 21 procent není jedinou změnou, kterou vládní stabilizační balíček přináší. Omezuje také výdajové paušály živnostníků a zavádí například solidární zdanění lidí s příjmy nad zhruba 100.000 korun měsíčně. Návrh zákona vetovala v Senátu levicová většina. Vláda nyní potřebuje nejméně 101 hlasů, aby koalice Senát přehlasovala. Před zvýšením daně varoval prezident Václav Klaus.

Poslance čeká také rozhodování o dalším vráceném zákonu, který vetoval prezident. Jde o novelu zákona o hospodaření energií, která zavádí energetické štítky na budovách. Štítky mají informovat zájemce o spotřebě energií a mají tak vést k jejich úsporám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK