Švýcarská ekonomika ve druhém čtvrtletí překvapivě klesla

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Švýcarský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí překvapivě snížil o 0,1 procenta po nárůstu o půl procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Státní úřad pro hospodářské záležitosti. Analytici podle agentury Reuters počítali s nárůstem ekonomiky o 0,2 procenta.

 

"Švýcarské hospodářství dlouhou dobu úspěšně odolávalo obtížnému trendu v eurozóně. Mírný pokles ve druhém čtvrtletí však ukazuje, že švýcarská ekonomika se nedokáže zcela izolovat. Propojení v rámci Evropy je příliš silné," upozornil analytik Bernd Hartman ze společnost VP Bank.

Švýcarská ekonomika byla ve druhém čtvrtletí zasažena slabším exportem, který je důsledkem dluhové krize v eurozóně. "Je to nečekaný pokles," řekl k údajům o HDP analytik Janwillem Acket ze společnosti Julius Bär. "Hospodářský růst ve Švýcarsku není tak silný, jak se myslelo," dodal Maxime Botteron z firmy Credit Suisse. Předpověděl, že v celém letošním roce švýcarská ekonomika stoupne o 0,5 procenta.

Hartman upozornil, že investice budou ve druhé polovině roku omezené kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám. Poukázal rovněž na negativní dopady zhoršujících se podmínek na trhu práce na spotřebitelskou důvěru.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK