Japonské akcie dál klesají, euro před ECB naopak zpevňuje

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 4. září (ČTK) - Japonské akcie třetím dnem za sebou oslabily a dostaly se na nové čtyřtýdenní minimum. K poklesu cen mimo jiné přispěla snaha investorů zbavovat se takzvaných defenzivních titulů, k čemuž je vede nejistota před zasedáním bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) a později i měnového výboru americké centrální banky (Fed). Na devizových trzích zpevnilo euro.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 8,38 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,10 procenta na hodnotě 8775,51 bodu. Zůstává ale nad 75denním klouzavým průměrem, který patří k významnějším technickým indikátorům. Širší index Topix odepsal 0,27 procenta na 726,69 bodu.

Ve čtvrtek se bude konat pravidelné zasedání bankovní rady ECB, na němž by se podle analytiků mohlo rozhodnout o dalších krocích na podporu ekonomiky. Trh bude zvlášť pozorně sledovat, zda prezident ECB oznámí podrobnosti k dříve avizovanému plánu začít nakupovat dluhopisy zemí jako je Itálie a Španělsko.

Na devizových trzích zpevňovalo euro, jemuž prospívají dohady, že ECB je připravena spustit nové kolo pomoci zadluženým zemím. Jednotná evropská měna se nachází blízko dvouměsíčního maxima vůči dolaru a podle analytiků se na tom zřejmě mnoho nezmění až do čtvrtka, kdy ECB zasedá.

Euro k dolaru přidalo 0,2 procenta na 1,2618 USD, a přiblížilo se tak k pátečnímu maximu 1,2638 USD. To byla nejvyšší hodnota od července. Proti australskému dolaru euro vystoupilo na dvouměsíční maximum 1,2328 AUD a k japonskému jenu přidalo 0,4 procenta na 98,91 JPY. Dolar k jenu si připsal 0,2 procenta na 78,39 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK