Ruský mobilní operátor MegaFon se chystá na burzu v Londýně

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. září (ČTK) - Společnost MegaFon, která je druhým největším mobilním operátorem v Rusku, požádala tamní úřady o povolení vydat primární emisi akcií (IPO) na burze v Londýně. Pokud se jí záměr podaří prosadit, bude IPO MegaFonu největší ve světě od květnového vstupu akcií Facebooku na burzu v New Yorku.

MegaFon chce na burze prodat 19,9 procenta akcií a získat by za ně chtěl v přepočtu až čtyři miliardy dolarů (více než 79 miliard Kč). Zdroj agentury Reuters avizoval, že akcie mohou být na burze už za tři až čtyři týdny, firma ale upozornila, že načasování prodeje bude záviset hlavně na tom, jaká bude na burzách nálada.

Kontrolu nad MegaFonem letos v dubnu získal podnikatel Ališer Usmanov, který je nejbohatším člověkem v Rusku. Vstupem na burzu chce firma investorům nabídnout možnost podílet se na jejím rychlém růstu. O ten by se měl zasadit plánovaný vstup na trh služeb vysokorychlostního internetu pro mobilní zařízení.

Rychlý internet pro mobilní telefony má v Rusku řadu stoupenců a silně nakloněni mu jsou hlavně uživatelé iPhonů ve velkých městech. Reuters také upozorňuje na kontakty, které má Usmanov v Kremlu.

Časopis Forbes ve svém nejnovějším žebříčku nejbohatších lidí světa zařadit Usmanova na první místo mezi ruskými boháči. Jeho majetek vyčíslil na zhruba 18,1 miliardy dolarů (přes 358 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK