MF plánuje, že příští rok stoupnou daňové příjmy na 783 mld. Kč

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. září (ČTK) - Ministerstvo financí plánuje, že v příštím roce na daních stát vybere 783 miliard korun, tedy o deset miliard více, než plánoval pro letošek. Přes 558 miliard korun by měl získat státní rozpočet, přes 208 miliard rozpočty měst, obcí a krajů a téměř 17 miliard korun Státní fond dopravní infrastruktury. Vyplývá to z prezentace, kterou na dnešní konferenci k financování měst a obcí představil ředitel odboru strategie daňové politiky a správy MF Martin Jareš.

Pro letošní rok při sestavování rozpočtu MF počítalo s celkovými daňovými příjmy přes 773 miliard korun. Kvůli horšímu výkonu ekonomiky budou ovšem daňové příjmy nižší. "Celkově se vybírá v zásadě jako loni a je jasné, že ten ten cíl nedosáhneme," uvedl Jareš. MF při sestavování letošního rozpočtu počítalo s růstem ekonomiky, nejnovější prognóza ovšem hovoří již o poklesu o půl procenta.

V roce 2014 by celkové daňové příjmy měly činit téměř 811 miliard korun. Města, obce a kraje by měly získat přes 214 miliard korun, státní rozpočet téměř 580 miliard korun a SFDI necelých 17 miliard korun. Otázkou podle Jareše zůstává, zda se v následujících letech podaří po zkušenostech z letoška vybrat více na dani z přidané hodnoty (DPH). Sazby daně by měly stoupnout o jeden procentní bod. Letošní zvýšení snížené sazby přitom více peněz do státní pokladny kvůli šetření domácností nepřineslo.

Příští rok by mělo DPH přinést podle plánů téměř 300 miliard korun, z toho státní rozpočet by měl získat 214 miliard. V roce 2014 by měl výběr DPH stoupnout na 312 miliard, což by pro státní rozpočet znamenalo 223 miliard korun a zbytek by putoval městům, obcím a krajům.

Podle údajů o vývoji státního rozpočtu ke konci srpna získal rozpočet na DPH 127,5 miliardy korun, tedy meziročně o 1,6 procenta více. Plány MF přitom počítají s růstem o 15,5 procenta na 221,6 miliardy za celý letošní rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK