Bosch otevřel novou výrobní halu, práci najde 400 lidí

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 4. září (ČTK) - Českobudějovická společnost Robert Bosch, jež patří k největším výrobcům komponentů do aut v Česku, dnes otevřela novou výrobní halu. Práci v ní postupně najde 400 lidí. Stavební část budovy přišla na 230 milionů korun, další miliony budou stát stroje, řekl ČTK jednatel společnosti Václav Pixa.

Nová třípodlažní hala se začala na ploše 9000 metrů čtverečních stavět loni v říjnu. V nových prostorách hodlá firma rozšířit produkci a zároveň by se do ní měla přesunout výroba výfukových soustav pro nákladní vozy z rakouského Halleinu.

"Nová hala přinese českobudějovickému závodu nejen možnost navýšit výrobu, ale také rozšířit již existující vývojové a testovací centrum pro automobilovou techniku, jež patří k největším mimo území Německa," uvedl Pixa. Bosch odsud celosvětově koordinuje výrobní procesy a vývojové projekty, jako je například nádržový nebo sací modul. Centrum bylo založeno v roce 2005 a zaměstnává na 400 lidí.

Českobudějovická společnost Robert Bosch, jež je největším zaměstnavatelem na jihu Čech, loni meziročně zvýšila tržby o 16 procent na 9,7 miliardy korun. Vyšších tržeb od svého vzniku dosáhla pouze v roce 2004. Tehdy překročily deset miliard. Zisk ale klesl ze 199 milionů na 187 milionů korun.

V roce 2011 bylo jako v minulých letech téměř sto procent produkce určeno pro zahraniční trhy, převážně pro odběratele EU. Část zboží byla exportována do USA, Brazílie i Japonska. Letos společnost plánuje nárůst téměř u všech výrobků, kromě víka hlavy válců pro BMW.

Společnost s ručením omezeným Robert Bosch vznikla v roce 1992 jako společný podnik Robert Bosch GmbH Stuttgart a Motor Jikov a.s. České Budějovice. Od roku 1995 je stoprocentní dceřinou společnosti německého koncernu, rozkládá se na 52.000 metrech čtverečních. Základní kapitál je 177,4 milionu korun. Společnost zaměstnává 2456 lidí.

Skupině Bosch Group loni vzrostly na českém trhu tržby o 12 procent na 560 milionů eur, což je v přepočtu přes 14,1 miliardy Kč. Bosch v Česku působí prostřednictvím sedmi firem v jedenácti lokalitách. Většinu tržeb skupiny v Česku generovala výroba automobilové techniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK