Americké akcie kvůli špatným zprávám z ekonomiky klesají

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. září (ČTK) - Americké akciové trhy v první polovině dne klesaly. Oslabovaly je nepříznivé zprávy z amerického zpracovatelského průmyslu a stavebnictví, které dál prohloubily obavy z vývoje největší světové ekonomiky.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil proti pátku, kdy se na Wall Street naposledy obchodovalo, o 0,7 procenta na zhruba 12.996 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,5 procenta na 1399 bodů. Ukazatel technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,6 procenta na 3048 bodů.

Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu klesala v srpnu třetí měsíc po sobě a její index se propadl nejníže za více než tři roky. Výdaje ve stavebnictví se snížily nejhlubším tempem za poslední rok.

Trh nyní čeká na to, jaké signály vyšle Evropská centrální banka po svém čtvrtečním zasedání k plánu nového režimu nakupování státních dluhopisů. Pozornost investorů se upírá i na páteční údaje o vývoji amerického trhu práce. Špatná čísla by sice dál zvýšila obavy ze stavu ekonomiky, mohla by ale také být pro americkou centrální banku (Fed) důvodem k přijetí nových kroků na podporu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK