Americké akcie v úterý smazaly většinu ztrát, euro mírně oslabilo

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. září (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabovaly, většinu ztrát se jim ale nakonec podařilo smazat. Přispěl k tomu obrat u akcií společnosti Apple, ve výraznějším růstu ale trhu zabránila nervozita před čtvrteční schůzkou bankovní rady Evropské centrální banky (ECB), od které se očekává, že přijme nová opatření na pomoc nejzadluženějším zemím eurozóny. Ze stejného důvodu se relativně vysoko drží také euro, i když se jeho kurz mírně snížil.

Dow Jonesův index odepsal 54,90 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,42 procenta na hodnotě 13.035,94 bodu. Během dne ale jeho ztráty byly až dvakrát vyšší. Širší index S&P 500 oslabil o 0,12 procenta na 1404,94 bodu, naopak index Nasdaq Composite o 0,26 procenta zpevnil a uzavřel na 3075,06 bodu.

Akcie zpočátku oslabovaly po zprávě o poklesu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru. Ta se v srpnu snížila už třetím měsícem v řadě, a v podstatě tak navázala na nepříznivý vývoj v Evropě i některých asijských zemích, včetně Číny. Obrat u akcií Apple ale později pomohl k růstu i dalším akciím, převážně defenzivním. Tedy takovým, které méně reagují na výkyvy trhu.

Na devizových trzích se euro k dolaru vrátilo pod 1,26 USD, což je podle analytiků známkou nejistoty před schůzkou ECB. Prezident ECB Mario Draghi totiž na poslední schůzce trhy zklamal a navzdory předchozím proklamacím k žádné pomoci nepřistoupil.

Euro k dolaru odepsalo 0,2 procenta na 1,2566 USD, není ale příliš daleko od dvouměsíčního maxima 1,2636 USD, kde bylo minulý týden. Dolar vůči japonskému jenu přidal 0,2 procenta na 78,42 JPY, podobně i dolarový index přidal 0,2 procenta a dostal se na 81,348 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK