Akcie v Tokiu klesají, doléhá na ně horší statistika z USA

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. září (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v poklesu, který trvá nepřetržitě týden. Nově na ně doléhá slabší statistika ze Spojených států, která zhoršuje vyhlídky japonských firem. Řada jich totiž právě do USA vyváží. Na devizových trzích před čtvrtečním zasedáním bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) slábne euro, jeho ztráty však nejsou nijak dramatické.

Hlavní index Nikkei 225 oslabil o 95,69 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,09 procenta na hodnotě 8679,82 bodu. Nachází se tak v blízkosti pětitýdenního minima. Série ztrát, která se protáhla na pět dnů, je ale nejdelší od začátku července. Širší index Topix oslabil o 1,18 procenta na 718,09 bodu.

Investoři prodávali akcie částečně v reakci na zprávu o poklesu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru. Ta se v srpnu snížila třetím měsícem v řadě, a v podstatě tak navázala na nepříznivý vývoj v Evropě i některých asijských zemích, včetně Číny. Pokles nezastavila ani očekávaná pomoc ze strany centrálních bank v Evropě a v USA.

Na devizových trzích mírně oslabovalo euro, na které působila nervozita před čtvrtečním zasedáním rady ECB. Obecně ale trh očekává, že ECB vyjasní postoj k nejzadluženějším zemím eurozóny. Předpokládá se, že ECB oznámí podmínky, za kterých bude kupovat státní dluhopisy zemí jako je Španělsko nebo Itálie.

Euro k dolaru odepsalo 0,2 procenta na 1,2537 USD, stále však zůstává v blízkosti dvouměsíčního maxima 1,2638 USD, na němž bylo minulý týden. Vůči japonskému jenu euro oslabilo také o 0,2 procenta a dostalo se na 98,33 JPY, dolar k jenu zůstal bez výraznějších změn na 78,43 JPY. Klesal rovněž australský dolar, později ale většinu ztrát smazal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK