Další Achillova pata americké ekonomiky

10.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Studentské půjčky ve Spojených státech amerických aktuálně přesahují výši jednoho bilionu amerických dolarů. Po hypotékách je to druhá největší skupina půjček v USA, která již předstihla i tak pro Američany typické kreditní karty.

Průměrný vysokoškolák dnes ve svých třiceti letech splácí dluh za své vzdělání 28 500 dolarů, co je přibližně 560 000 korun. Situace na trhu studentských půjček se v důsledku zhoršujících se podmínek na trhu práce jenom zhoršuje. Mladý Američan, který dokončí studium, na svých bedrech nese nejen břemeno dluhu, ale také není schopen najít adekvátní práci, díky níž by mohl půjčku splácet. Pokud tedy nábor absolventů nenabere druhý dech, může to mít neblahý vliv na hospodářskou i sociální situaci v USA.

Situace na trhu práce

Americký trh práce je od vypuknutí kreditní krize výrazně ochromen a nedaří se mu získat zpět svoji kondici. Ještě před rokem 2008 byla nezaměstnanost v USA pod pěti procenty. Poté, co v září 2008 padla jedna z největších investičních bank Lehman Brothers, tento ukazatel už jenom rostl. Svého vrcholu (přes 10 procent) dosáhl na konci roku 2009. Od té doby sice mírně klesá, ale pořád je ještě velmi daleko od předkrizových hodnot. Momentálně už půl roku nedokáže prolomit úrovně osmi procent.

Ztráta iluzí, společenské i ekonomické důsledky

Mladí Američané to nemají vůbec jednoduché. Zatímco kdysi jim kvalitní vzdělání garantovalo úspěšnou kariéru a adekvátní plat pro zaplacení studentských půjček, dnes musejí své kroky pečlivě zvážit. V minulosti bylo právě studium východiskem ze sociální propasti nezaměstnanosti. Dnes si takovýto luxusní způsob řešení nezaměstnanosti může dovolit jenom málokterý z nich.

Kromě ztráty veškerých iluzí a následných sociálních dopadů na společnost, které mohou ochromovat komunity, města i stát, má táto situace i další negativní dopady.

Státní a soukromé půjčky

V USA obecně existují dva druhy půjček, a to soukromé a státní. Na celkovém objemu studentských půjček ve výši jednoho bilionu dolarů se ty privátní podílejí jenom 15 procenty. V současnosti má problém se splácením 850 000 držitelů soukromých půjček, ve výši 8 miliard dolarů.

Soukromé půjčky poskytují studentům banky a jsou obecně dražší (pozn. studenti musí zaplatit vyšší úrok). Jsou na ně převážně odkázáni ti, kteří nesplní podmínky pro získání státní půjčky. U státních (federálních) půjček vystupuje jako věřitel samotné ministerstvo školství. A tady pramení pro americkou ekonomiku hlavní problém. Nezaměstnaní studenti nemají z čeho státu své půjčky splácet. A tak se toto břemeno přesouvá na stát čili na ostatní daňové poplatníky. Další nahlodávání již tak napjatého rozpočtu je pro USA jako pro mnoho jiných zemí v dnešní době jen těžko udržitelné.

BOSSA
Autorka působí jako hlavní analytička ve společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU