Likérka Rudolf Jelínek nemá problém dávat na lahve nové kolky

20.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vizovice (Zlínsko) 20. září (ČTK) - Vizovická likérka Rudolf Jelínek nemá problém opatřit nově vyprodukované lahve s destiláty novými kolky, jak chce udělat vláda kvůli kauze pančovaného alkoholu. Od příští středy by se měl zmírnit zákaz prodeje tvrdého alkoholu. Nově vyrobený alkohol s ověřeným původem odpovídající šarže lihu by měl mít nově vytištěný kolek. Nemáme s tím problém, problém by bylo překolkovat staré lahve, řekl dnes ČTK místopředseda představenstva likérky Zdeněk Chromý.

"V případě starých lahví by to byla dvojí práce a dvojí náklady," uvedl Chromý s tím, že Rudolf Jelínek má ve skladech dva miliony lahví. Náklady na případné překolkování však nedovedl odhadnout. Způsob možného prodeje starých zásob alkoholu s ověřeným původem ještě není dořešený.

Podle Chromého je v případě likérek etablovaných na trhu nadbytečné vydávání takzvaných rodných listů prokazujících nezávadnost alkoholu. "Celá kauza je věcí černého trhu. Rodné listy se u nás generovaly historicky. Dlouhodobě kontrolujeme vstupní suroviny, sledujeme šarže, jsme schopni dohledat, kam jsme výrobek expedovali a z čeho jej vyrobili," poznamenal Chromý.

Vizovická likérka stále pokračuje ve výrobě, každý den však musí reagovat na aktuální situaci. "Na začátku týdne jsme vyráběli pro Slovensko, po zákazu dovozu jsme museli zase přejít na jiné země. Nyní vyrábíme pro Austrálii a Kazachstán," řekl Chromý. Pokud by však situace pokračovala, příští týden by se výroba zřejmě zastavila. "Nemá smysl dávat na láhve staré kolky," řekl Chromý.

Pro likérku znamená situace vzniklá po sérii otrav závadným alkoholem, která si vyžádala přes dvacet obětí a desítky lidí v nemocnici, zejména obchodní ztrátu. "Ještě sice vyrábíme, ale nemůžeme dodávat," dodal Chromý.

Ministři zdravotnictví, zemědělství, financí a průmyslu a obchodu mají do příští středy vymyslet plán, jak umožnit uvolnění prodeje prokazatelně nezávadné části z přibližně 21 milionů litrů lihovin, na které nyní padá prach ve skladech u výrobců, ve velkoskladech i v nakoupených zásobách obchodů. Počítá se se zpětným zjištěním šarže lihu, laboratorním prověřením jeho nezávadnosti a následným vydáním "rodokmenu". Ty by pak údajně bylo možné prodávat i se stávajícími kolky, právě tyto otázky je ale zřejmě ještě potřeba dořešit.

jmk jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK