Fondy se nebojí, že by Klausovo veto zhatilo start reformy penzí

24.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Penzijní fondy se neobávají toho, že by dnešní veto prezidenta Václava Klause zhatilo start penzijní reformy od ledna 2013. V přípravách na reformu tak pokračují. Klaus vetoval návrh zákona, který zavádí od příštího roku druhý pilíř důchodové reformy. K reformě podle něj totiž neexistuje potřebný konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti.

 

"Prezidentské veto nemá na start druhého pilíře vliv. Dál pokračujeme v přípravách na penzijní reformu," řekl ČTK generální ředitel Penzijního fondu České pojišťovny Tomáš Matoušek. "Nepočítáme s tím, že novela nebude schválena. Je dobré si uvědomit, že jde pouze o technickou novelu," doplnil mluvčí PF Allianz Václav Bálek.

Prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok připomněl, že je na ministerstvu financí, jak bude reagovat v případě, že sněmovna veto nepřehlasuje. "Nicméně se domníváme, že i v takovém případě bude možné s určitými obtížemi druhý pilíř spustit," dodal.

Generální ředitel Penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop připomněl, že na penzijní reformu se fondy chystají už několik měsíců. "Museli jsme investovat do vývoje a zavedení zcela nového informačního systému, probíhají školení v pobočkové i externí poradenské síti atd.," uvedl. Není tedy podle něj možné v tuto chvíli takové rozsáhlé přípravy zabrzdit a čekat na další politický vývoj.

V rámci technické přípravy na spuštění reformy k 1.lednu 2013 ke změně nedojde, souhlasil ředitel ČSOB PF Stabilita Karel Svoboda. V komunikaci s potenciálními klienty a státem podle něj jde o značnou komplikaci. "Budeme zcela jistě nabízet nový třetí pilíř s nově uváděnými fondy. Nabídka druhého pilíře je nyní nejasná, respektive je třeba prověřit, co může upravit MF vyhláškou," podotkl.

S prezidentských vetem souhlasí analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Důchodová reforma je tak závažná věc, že na ní musí být celospolečenská shoda, a nelze říct, že už jsme diskutovali dlouho, pokud si to nemyslí většina lidí. Očekávám, že pokud by reforma prošla, před příštími volbami do Poslanecké sněmovny by byla reforma důchodové reformy klíčovým heslem jako kdysi poplatky u lékaře," uvedl. Upozornil zároveň na fakt, že na Slovensku reformu už reformovali 22krát.

Zároveň je ale podle Pikory pravděpodobné, že nakonec bude reforma přeci jen spuštěna, i když se navrhovaný systém neosvědčil. "Prodejci už větří tučné sousto a při každém vyslovení spojení "druhý pilíř" hladově slintají. Tyto zájmové skupiny už nutně potřebují, aby se fondy co nejdříve prodávaly. Vyvinou proto ještě nevídané úsilí, aby poslanci prezidenta přehlasovali," dodal.

Česká republika podle hlavního ekonoma Patria Finance David Marka důchodovou reformu potřebuje pro udržení dlouhodobé stability veřejných financí. "Vládní návrh sice není ideální, posílení role úspor v penzijním systému je však nezbytné," vysvětlil.

Vetovaná novela má umožnit od příštího roku zavést takzvaný druhý pilíř důchodové reformy, kterou prakticky technicky dokončuje. Kromě státního systému by tak vzniklo i spoření na důchod u fondů. Podle vládního záměru by si do nich lidé mohli přesměrovat část svých sociálních odvodů, k nim by museli přidat ještě určitý obnos ze svého. Mohli by si tak na svůj účet u fondu převést částku tří procentních bodů ze sociálního pojištění. K nim by přidali ještě sumu dvou procentních bodů ze svého.

Odmítnutý návrh zákona souvisí s odkladem zřízení jednoho inkasního místa o dva roky na rok 2015 a s právním přesměrováním plateb na daňovou správu. Kvůli odkladu zavedení jednoho inkasního místa by neexistovala nutná individualizace plateb daní a veřejného pojistného.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK