Pivovar Carlsberg zvýšil čtvrtletní zisk o desetinu díky Rusku

07.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kodaň 7. listopadu (ČTK) - Dánský pivovar Carlsberg ve třetím čtvrtletí zvýšil provozní zisk o deset procent na 3,6 miliardy dánských korun (přes 12 miliard Kč) díky růstu na klíčovém ruském trhu. Oznámila to dnes firma. Potvrdila rovněž svůj celoroční výhled.

"V Rusku jsme se vrátili k růstovému trendu," uvedl generální ředitel společnosti Jorgen Buhl Rasmussen. Carlsberg vlastní největší ruský pivovar Baltika. Podíl společnosti na ruském trhu ve třetím čtvrtletí stoupl na 38,9 procenta z 37,9 procenta v předchozích třech měsících, napsala agentura Reuters.

Dobré výsledky společnosti Carlsberg ve východní Evropě a Asii kompenzovaly slabou poptávku v západní Evropě. Ta se na celkových tržbách firmy podílí více než polovinou. Podíl východní Evropy činí necelou třetinu.

Společnost nadále předpokládá, že její provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek letos zůstane zhruba na úrovni loňského roku, kdy činil 9,82 miliardy dánských korun (přes 33 miliard Kč).

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě. Mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. Firma úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem, který je od června 2007 výhradním importérem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK