Španělsko úspěšně zahájilo letošní prodej dluhopisů

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko úspěšně zahájilo letošní prodej státních dluhopisů, prodávalo tři různé emise a poptávka po nich byla značná. Díky tomu se na trhu dál snížil výnos klíčových papírů se splatností deset let, který se poprvé od loňského března dostal pod pět procent.

 

Madrid získal 5,8 miliardy eur (asi 148,1 miliardy Kč). To je víc, než plánoval, zatímco průměrný úrok byl nižší než v předchozích srovnatelných aukcích. Jeden ze zdrojů agentury Reuters řekl, že vysoká poptávka byla znát především mezi zahraničními investory.

Největší poptávka byla po papírech splatných v roce 2015. Na ně by se totiž vztahoval program odkupu státních dluhopisů vyhlášený Evropskou centrální bankou (ECB), pokud by Španělsko požádalo o mezinárodní finanční pomoc. To znamená, že investoři by vedle relativně vysokého výnosu získali i větší jistotu.

"Byla to solidní aukce. Poptávka byla vysoká ze tří hlavních důvodů: ukazatele averze k riziku jsou u dna, prudce klesla kolísavost a portfolia jsou velmi likvidní," poznamenal analytik banky Citigroup v Madridu José Luis Martínez.

Reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat, výnos desetiletých státních dluhopisů se tak záhy snížil na 4,97 procenta. Tedy na nejnižší úroveň za posledních deset měsíců.

Španělsko dnes prodávalo papíry splatné v roce 2015, 2018 a 2026 a původně za ně chtělo získat čtyři až pět miliard eur. Za celý letošní rok by měl Madrid prodat dluhopisy za 121 miliard eur (asi 3,1 bilionu Kč), aby měl peníze na umoření splatných závazků.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK