Fed: Ekonomika USA pokračovala na počátku roku v mírném růstu

06.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. března (ČTK) - Hospodářský růst ekonomiky Spojených států se v lednu a únoru nadále zlepšoval. Výdaje spotřebitelů rostly, hlavně díky vysokému prodeji aut, a trh s bydlením si udržel oživení. Uvedla to dnes americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha. Ekonomika expandovala ve všech částech země.

"Zprávy z 12 regionálních Federálních rezerv ukázala, že ekonomická aktivita proti předchozí béžové knize obecně expandovala velmi mírným až mírným tempem," uvádí se v prohlášení Fedu. Mírný růst podle Fedu hlásilo deset z 12 regionálních bankovních distriktů, zbývající dva oznámily pomalý růst.

Výdaje spotřebitelů rostly ve všech regionech, i když tempo jejich růstu v mnoha z nich zpomalilo. Většinu tohoto růstu táhl prodej aut. Mnoho distriktů uvádí, že spotřebitelé váhali s útratami kvůli vyšším daním, rostoucím cenám pohonných hmot a nejistotě kvůli federálnímu rozpočtu.

Trh s bydlením posílil v téměř všech částech země. Ve většině regionů vykázal mírné zlepšení i zpracovatelský sektor. Lepší hodnocení má i vývoj na trhu práce.

Tempo růstu americké ekonomiky na konci roku zpomalilo na 0,1 procenta. Fed očekává, že ekonomika si udrží pozvolné oživení za pomoci úrokových sazeb blízko nuly a programu nákupu dluhopisů, který má podpořit poskytování úvěrů.

Zpráva poskytuje neoficiální informace o ekonomických podmínkách do 22. února. Informace sbírají regionální banky a Fed poznatky Béžové knihy využije při nejbližším zasedání měnového výboru, které se uskuteční 19. a 20. března. Většina ekonomů neočekává od Fedu žádné nové kroky, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK