Dolar stoupl na sedmiměsíční maximum díky údajům o ekonomice

14.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. března (ČTK) - Dolar dnes stoupl na sedmiměsíční maximum vůči koši měn a vůči euru se dostal na nejvyšší úroveň za tři měsíce. Trhy tak reagují na příznivé zprávy o vývoji americké ekonomiky. Analytici předpokládají, že dolar by měl dál růst.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši ostatních předních měn, během obchodování vystoupil na 83,166 bodu. To představuje jeho nejvyšší úroveň od začátku loňského srpna. Euro se vůči dolaru propadlo o 0,2 procenta na 1,2937 bodu a během obchodování se dostalo nejníže od 10. prosince, napsala agentura Reuters.

Podle dnešních zpráv zaměstnanost v eurozóně v posledním čtvrtletí minulého roku klesla o 0,3 procenta, což zvyšuje obavy z výhledu tamní ekonomiky.

To kontrastuje z příznivými údaji z USA. Maloobchodní tržby ve Spojených státech v únoru meziměsíčně stouply o 1,1 procenta a nezaměstnanost se ve stejném měsíci dostala nejníže za čtyři roky. Ve čtvrtém čtvrtletí 2012 klesl schodek bilance běžného účtu Spojených států. Tato čísla podporují názor, že hospodářský vývoj je v USA příznivější než v ostatních vyspělých ekonomikách.

"Východiskem jsou silnější údaje z USA a počítáme s dalšími překvapivě příznivými americkými čísly," řekl Vassili Serebriakov z BNP Paribas v New Yorku. "Dolar se prodával ze silného výchozího bodu a to by mělo pokračovat," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK