Sněmovna schválila zvýšení státních zásob ropy z 90 na 100 dní

27.03.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Sněmovna schválila novelu zákona, která umožní zvýšit státní zásoby ropy a ropných produktů ze současných 90 dní na 100 dní. Státní rozpočet by mělo zvýšení zásob během příštích dvou let stát 4,4 až 4,7 miliardy korun. Novelu nyní dostane k projednání Senát. Návrh také nově stanoví ochranná pásma kolem produktovodů, u nových staveb se zužují z nynějších 300 metrů na polovinu.

Novela stanoví, že bez souhlasu vlády se nesmí nouzové zásoby ropy skladovat mimo území ČR a naopak se na území ČR nesmí bez souhlasu vlády skladovat zásoby jiné členské země EU. Stát také podle předlohy nebude smět jakkoli bránit přepravě nebo použití nouzových zásob, které patří jiné zemi.

Zvýšení zásob souvisí se změnou metodiky pro jejich výpočet. Novela počítá s tím, že zásoby nebudou kalkulovány podle denní spotřeby, ale podle čistého dovozu ropy. To si vyžádá rozšíření zásob o deset dnů, tedy o zhruba 210.000 tun benzinu a nafty. Rezervy budou moci klesnout pod hranici 90 dnů, pokud je stát v případě krize uvolní k použití.

Počítá se také s úpravami ochranných pásem skladovacích zařízení a ropovodů. V ochranných pásmech budou bez souhlasu majitele skladů zakázány některé činnosti, které by mohly skladování zásob ohrozit, například stavební činnosti nebo zřizování skládek.

Ochranná pásma kolem nových produktovodů se zužují z dosavadních 300 metrů na polovinu. Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) upozornil, že u existujících staveb zůstane pásmo 300 metrů. "Nezužujeme stávající koridory, ty zůstávají tak, jak byly," zdůraznil v reakci na připomínky Stanislava Humla (ČSSD), který vyslovil obavu, že se ochranné pásmo zúží u všech staveb. Ochranná pásma kolem ropovodů dosud upravovala vládní vyhláška z roku 1959, nyní je stanoví zákon.

Poslanci také podpořili pozměňovací návrh Miroslava Svobody (ČSSD), který v zákoně uchovává věcná břemena na pozemcích v ochranných pásmech kolem ropovodů. Jeho stranický kolega Břetislav Petr to vysvětlil tak, že podle vládní novely nemají vlastníci těchto pozemků zaručeno žádné odškodnění za to, že jim jsou zabírány pozemky, na kterých nemohou podnikat. Ministr Kuba tento návrh podpořil s tím, že předlohu zkvalitňuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK