Největší americká hypoteční agentura měla rekordní zisk

09.05.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. května (ČTK) - Největší americká hypoteční agentura Fannie Mae hospodařila v prvním čtvrtletí s rekordním ziskem 58,7 miliardy dolarů (asi 1,2 bilionu Kč). Pomohl jí k tomu účetní krok, díky němuž agentuře klesla daňová zátěž. Americkému ministerstvu financí tak Fannie Mae bude moci vyplatit dividendu v celkové výši 59,4 miliardy dolarů. Agentura je v zisku už páté čtvrtletí za sebou.

 

Fannie Mae je největší společností v USA, která poskytuje finance na hypotéky. Spolu s dvojkou na tomto trhu, agenturou Freddie Mac, vlastní či garantují téměř polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Obě agentury ale tvrdě zasáhla krize na hypotečním trhu, americká vláda se proto v září 2008 rozhodla převzít nad nimi kontrolu.

Fannie Mae od začátku roku do března vytvořila zisk před zdaněním 8,1 miliardy dolarů. Společnost ale mimořádně zaúčtovala 50,6 miliardy dolarů díky daňovým úlevám, které jí tak pomohly k rekordnímu čistému zisku.

Za první tři měsíce minulého roku společnost hospodařila s čistým ziskem 2,7 miliardy dolarů.

Fannie Mae a Freddie Mac kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na obligace pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě.

Daňoví poplatníci za záchranu Fannie Mae zaplatili 116 miliard dolarů. Po vyplacení dividendy ministerstvu financí bude mít agentura podle listu The Washington Post příští měsíc splaceno 95 miliard dolarů.

Vládní pomoc 71,3 miliardy dolarů splácí i Freddie Mac, který v prvním čtvrtletí hospodařil s druhým největším ziskem od svého vzniku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK