Španěl Borrell prezidentem Evropského parlamentu

20.07.2004 | , Reuters
Domovská stránka


Zástupce španělských socialistů Josep Borrell byl v úterý zvolen prezidentem Evropského parlamentu. Do funkce se dostal díky dohodě dvou největších politických stran.

Bývalý ministr dopravy, veřejných prací a životního prostředí povede 732členný orgán tvořený představiteli rozšířené Evropské unie. Sedmapadesátiletý Katalánec, který je odpůrcem války v Iráku, získal díky dohodě Evropské lidové strany (EPP) a Strany evropských socialistů (PSE) celkem 388 hlasů. Bývalý polský ministr zahraničí a liberál Bronislaw Geremek získal 208 hlasů a komunista Francis Wurtz obdržel 51 hlasů.

Dohoda EPP-PSE je taková, že Borrell v půlce pětiletého volebního období odstoupí a předá funkci nástupci ze středopravicového politického spektra - zřejmě půjde o leadera EPP, Němce Hanse-Gerta Pötteringa.

Borrell odešel ze školy v 10 letech a dál se vzdělával doma, zatímco v pyrenejské vesničce pomáhal s provozem rodinné pekárny. Vystudoval letecké inženýrství a má rovněž doktorát z ekonomie. Ke španělským socialistům se přidal v roce 1974.

((Přeložil: Filip Tošenovský; Editoval: Dušan Bučánek; prague.newsroom@reuters.com, Reuters Messaging: filip.tosenovsky.reuters.com@reuters.net, +420-2-2419-0477))

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka