Vlastníci nemovitostí budou lépe informováni o změnách v katastru

15.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Vlastníci nemovitostí budou důsledněji informováni o změnách v zápisech jejich domů nebo pozemků do katastru. Měli by tak být lépe ochráněni před podvodnými převody svých nemovitostí. Zákon o katastru nemovitostí, který po senátních úpravách schválila Sněmovna na začátku srpna, dnes podepsal prezident Miloš Zeman. Prezident svým podpisem stvrdil také zákon z července, který novelizuje šest jiných zákonů, čímž je uvádí do souladu s novým zněním zákona o katastru nemovitostí.

 

Katastrální úřad může vklad do katastru provést až 20 dnů po informování vlastníka nemovitosti o tomto kroku, čímž mu dá čas na případné námitky. Informaci mu musí zaslat do 24 hodin.

Tím by se mělo zamezit případům, kdy by účastník řízení například zneužil nebo padělal plnou moc k zastupování vlastníka nemovitosti, nebo se za něj vydával. Takových případů, kdy se za vlastníka vydával třeba nájemce, je zhruba 60 ročně na milion změn v katastru.

Informaci by měl katastrální úřad posílat v listinné podobě, nebo na vyžádání také e-mailem či formou krátké textové zprávy na mobilní telefon. To má lépe ochránit vlastníky nemovitostí, kteří se nezdržují v místě trvalého pobytu třeba kvůli pobytu v nemocnici nebo v cizině.

Nový katastrální zákon souvisí s přijetím nového občanského zákoníku. Do katastru se má nově zapisovat 15 nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala a která zavedl nový občanský zákoník. Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, nebo pacht. Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem, který má mít přednost před stavem skutečným. Katastr má nově pro účely státu a realitního trhu evidovat také údaje o cenách nemovitostí. Zpřísnit se má rovněž přezkum listin dokládajících právní vztah k nemovitostem.

Zákon nemění základní správní poplatek 1000 korun za zápis do katastru. Zavádí ale poplatek například za výmaz zástavního práva, který je nyní zdarma. Těchto výmazů je nyní asi 200.000 ročně. Výnosy z poplatků odhaduje ministerstvo zemědělství na asi 1,2 miliardy korun ročně. Informování vlastníků o změnách má katastrální úřady stát 30 milionů korun za rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK