Co dělat, aby nebyla ztráta zaměstnání knock-outem pro vaše finance?

30.08.2013 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Ta myšlenka se prohnala hlavou snad každého z nás – jak hrozné by to bylo, pokud bych přišel o práci? Dobrou zprávou je to, že pokud by opravdu došlo na nejhorší a vy skutečně přišli o stabilní příjem, jste to vy, kdo rozhodujete o tom, jakou míru „utrpení“ budete prožívat. Pár tipů na to, jak období bez zaměstnání přežít bez větších šrámů vám přinášíme v našem dnešním příspěvku.

Na začátku se však, milí čtenáři, rozdělte do dvou kategorií. V té první budou ti z vás, kteří mají práci (za peníze) jistou až do konce života. V té druhé, méně šťastné, pak ti z vás, kteří si svojí kariérní „nesmrtelností“ nejsou příliš jistí…

Hotovo? Výborně! Ti z vás, kteří patří do první skupiny, mohou nyní věnovat svůj část něčemu jinému, než je čtení tohoto článku – stejně se zde nedozvíte nic pro vás užitečného. No a se zbytkem, zástupci z řad zaměstnanců bez garance příjmů v budoucnosti, se nyní pojďme podívat na to, jak si zajistit to, že pro vás (resp. vaše osobní finance) nebude ztráta zaměstnání KO úderem. O které produkty je dobré se zajímat co možná nejdříve?

V případě ztráty zaměstnání je nutné nezmatkovat. Zkratovité jednání totiž může napáchat mnohem větší škody, než samotná ztráta příjmu. Je nutné zachovat klidnou hlavu a postupovat dle priorit. Pojďme se tedy podívat, o které produkty byste se, pokud přijdete o zaměstnání, měli zajímat v první řadě.

Životní pojištění

Životní pojištění vás stojí několik set až tisíc korun měsíčně. Pokud máte stabilní příjem, jeho placení vás příliš „nebolí“, jinak je tomu ale v době, co se rozšíříte řady uchazečů o zaměstnání na místně příslušném úřadu práce.

Jenže, zrušení životního pojištění má hned několik nevýhod – ztráta ochrany před negativními finančními následky úrazů a nemocí, případná nutnost „dodanění“, plus také poplatky spojené s předčasným zrušením, které si účtuje pojišťovna (o tyto poplatky je ponížena částka, kterou máte na svém životním pojištění naspořenu). Jak tedy s životním pojištěním naložit?

První, o co byste se měli zajímat je to, jestli u svého životního pojištění máte sjednáno zproštění od placení v případě ztráty zaměstnání. Pokud ano, využijte ho – nechte za sebe pojistné platit pojišťovnu a udržte si ochranu před negativními finančními následky úrazů či nemocí.

Pokud u své smlouvy toto připojištění nemáte, zvažte snížení částek, na které máte pokryta jednotlivá rizika. Tímto totiž dosáhnete snížení pojistného o řádově desítky procent.

Hypotéka

I v případě hypotéky jsou to vaše pojistné smlouvy, o co byste se měli začít zajímat nejdříve. Konkrétně se jedná o vaše úvěrové pojištění a to, jestli v něm máte připojištění pro případ ztráty zaměstnání. Pokud ano, využijte jej – nechte za sebe pojišťovnu platit vaši hypotéku.

Pokud vás úvěrové pojištění nechrání pro případ ztráty zaměstnání nebo jej u své hypotéky nemáte sjednáno vůbec, oslovte co možná nejdříve banku, u které máte hypotéku, a požádejte ji o individuální splátkový kalendář, resp. snížení měsíčních splátek tak, abyste byli schopni hypotéku splácet i z podpory v nezaměstnanosti.

Spotřebitelské úvěry

Ano, i zde začneme úvěrovým pojištěním. To je totiž (prodejce vám jej možná „vnutil“, aniž byste to věděli) součástí celé řady úvěrových smluv. I zde tedy možná existuje šance, že by za vás vaše dluhy mohla platit pojišťovna.

Pokud ve svých úvěrových smlouvách připojištění pro případ ztráty zaměstnání nemáte, požádejte úvěrovou společnost, která vám půjčku poskytla, o individuální splátkový kalendář, tzn. snížení splátek.

O které produkty je dobré se nezajímat vůbec?

Prioritou číslo jedna by pro vás v případě ztráty zaměstnání mělo být snižování výdajů, které má bohužel mnohdy také podobu snižování životní úrovně.

Jenže, krátkodobé utažení opasků je mnohem příjemnější než to, co následuje v případě, že se své výdaje nesnažíte udržet na uzdě a na svůj životní standard si začnete půjčovat, tzn. zvyšovat své povinné výdaje.

Jednoho dne se totiž pomyslné ucho vašeho rodinného rozpočtu skutečně utrhne a vy se dostanete do situace, kdy nejenže nebudete mít na splátky nově „nasekaných“ úvěrů, ale také budete mít opasek utažený více než je vám milé – utahovat si jej totiž nebudete vy, ale nekompromisní splátková společnosti či přímo exekutor.

To, čemu bychom se v případě ztráty zaměstnání měli vyhýbat jako čert kříži, jsou tedy nové úvěrové produkty (spotřebitelské úvěry, kreditní karty, kontokorenty apod.).

Tak jsme u konce. Díky využití doplňkových připojištění u vašich pojistných a úvěrových smluv a včasnou komunikací s jednotlivými finančními společnosti, se vám může podařit snížit rychle platby na tyto finanční produkty tak, abyste byli schopni je platit i z podpory nezaměstnanosti a váš rodinný rozpočet tak nedostal definitivní knock-out.

Autor článku

Petr Rozkošný


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY