Reuters: Produkce ropy ve státech OPEC v srpnu kvůli Libyi klesla

30.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. srpna (ČTK) - Produkce ropy v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v srpnu klesala kvůli narušení dodávek v Libyi. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi zdroji z těžebních firem, činiteli OPEC a analytiky. Pokles podle nich nepomohla zastavit ani zvýšená produkce v Saúdské Arábii a oživení vývozu v Iráku.

Dodávky ropy tento měsíc dosáhly průměrně 30,32 milionu barelů denně a snížily se tak z červencové hodnoty 30,50 milionu barelů denně, která byla oproti původnímu údaji upravena směrem vzhůru.

Průzkum také ukázal na to, že interní spory podkopávají dodávky od afrických členů OPEC. Výpadky a obavy z možného vojenského úderu proti Sýrii způsobily, že cena severomořské ropy Brent tento týden dosáhla půlročního maxima přes 117 dolarů za barel.

"Ačkoli Saúdská Arábie může zvyšovat produkci, výpadky libyjské ropy spolu s četnými vyjádřeními ze strany člena OPEC Nigérie o (zásahu) vyšší moci na vývoz budou dál podporovat růst ceny Brentu," uvedl podle Reuters analytik Harry Tchilinguirian ze společnosti BNP Paribas.

Dodávky v Libyi narušují protesty v ropných polích a terminálech. Ke konci srpna dosahovala produkce libyjské ropy 250.000 barelů denně. Dříve v tomto roce to bylo 1,4 milionu barelů denně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK