MMF vyzval USA k vyřešení rozpočtových sporů

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. září (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes vyzval Spojené státy k rychlému vyřešení rozpočtových sporů a ke zvýšení dluhového stropu, bez kterého by se americká vláda mohla dostat do platební neschopnosti. "Je to důležité pro pokračování hospodářského oživení ve Spojených státech i pro celou světovou ekonomiku," uvedl mluvčí fondu Gerry Rice.

Americký ministr financí Jack Lew tento týden upozornil zákonodárce, že pokud včas nezvýší limit zadlužení, pak vládě do 17. října dojdou peníze na úhradu splatných závazků. "Kdyby vláda nakonec přestala být schopna platit všechny své účty, výsledky by mohly být katastrofální," prohlásil ministr.

Šéf Rozpočtového úřadu Kongresu (CBO) Doug Elmendorf dnes uvedl, že neschopnost vlády hradit své závazky by měla ničivý dopad na americkou ekonomiku. "Nezaplacení jakýchkoliv závazků americké vlády by bylo nebezpečnou hazardní hrou. V tomto nejistém světě je včasné splácení závazků americké vlády věcí, na kterou se všichni mohou spolehnout," řekl.

Dluhový strop USA byl naposledy zvýšen v lednu a nyní činí 16,7 bilionu dolarů (318 bilionů Kč). Pokud vláda tohoto stropu dosáhne, nesmí si víc půjčovat. Vláda na strop narazila v květnu a nyní provádí mimořádná opatření, aby si zajistila dostatek peněz. Mimo jiné zastavila investice do penzijních fondů pro státní zaměstnance.

Jednání mezi Bílým domem a Kongresem o dluhovém stropu, výdajových škrtech a dalších fiskálních záležitostech bývají napjatá. Vášnivý byl spor o zvýšení dluhového stropu například v srpnu 2011, kdy obě strany dosáhly kompromisu až v den, kdy si vláda mohla naposledy půjčit peníze. Jednání tehdy vedla ke snížení špičkového úvěrového ratingu Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK