Ceny ropy rostou, investoři se snaží o výhodný obchod

26.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. září (ČTK) - Ceny ropy dnes zamířily vzhůru, protože investoři se snaží využít nedávného výrazného zlevnění této suroviny k výhodným nákupům. Ropa zdražovala i přesto, že obavy z politického vývoje se zmírňují a situace z hlediska globálních dodávek ropy se mírně zlepšuje.

Cena severomořské ropy Brent dnes po 17:00 SELČ rostla o zhruba 0,5 procenta na 108,9 dolaru za barel. Dříve během dne přitom klesala a sestoupila až ke 108 USD za barel. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu zdražovala o zhruba 0,3 procenta na 102,99 USD za barel.

"Všechno ostatní poukazuje na snížení cen, ale někdy nastanou situace jako tato a děje se opak, lidé ... po velkém poklesu hledají výhodný obchod," uvedl analytik společnosti Commerzbank Carsten Fritsch.

Ropa Brent oproti dosavadnímu vrcholu za tento měsíc zlevnila o skoro osm dolarů poté, co opadly obavy z rozšíření syrského konfliktu do dalších oblastí na Blízkém východě. Míří k největšími dennímu poklesu od dubna.

Významný ropný stát Írán nedávno souhlasil s návrhem připojit se dnes k jednání ministrů zahraničí šesti světových mocností na téma kontroverzního íránského jaderného výzkumu. Mezinárodní společenství na Írán kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu v minulosti uvalilo sankce, které od roku 2011 snížily prodej íránské ropy o více než polovinu na loňských zhruba milion barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 108,99 108,32 New York - Nymex WTI listopad 102,99 102,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK