Nabídka akcií britské pošty ohodnotí firmu na 3,3 mld. liber

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. září (ČTK) - Britská vláda dnes stanovila cenu akcií britské poštovní společnosti Royal Mail pro vstup na burzu na 2,6 až 3,3 libry (zhruba 80 až 100 korun). Tržní kapitalizace firmy by tak měla činit až 3,3 miliardy liber (101 miliardy Kč). Firma by měla vstoupit na trh 11. října. Privatizace Royal Mail by měla být největší privatizací v Británii za několik desetiletí.

Vláda plánuje prodat na trhu v rámci primární nabídky 40,1 až 52,2 procenta akcií. Zaměstnanci by měli dostat zdarma deset procent akcií, napsala agentura Reuters.

Proti privatizaci se staví odborový svaz pošty CWU a hrozí stávkou. Obává se, že privatizace způsobí propouštění a zpomalení růstu mezd a omezí některé služby. Odbory mají o stávce rozhodnout příští měsíc. Royal Mail má zhruba 150.000 zaměstnanců.

Royal Mail třídí a dodává dopisy a balíky. Její součástí není národní síť poštovních poboček Post Office, která nabízí poštovní, finanční a další služby. Firma Post Office je samostatná s nezávislým vedením a není na prodej.

Příjmy společnosti v loňském fiskálním roce, který skončil v březnu, činily více než devět miliard liber a zisk se více než zdvojnásobil. Firmě pomohla přeprava balíků, která výrazně roste díky internetovému prodeji. Naopak přeprava listovních zásilek klesá.

Současná privatizace je již čtvrtým pokusem o prodej společnosti, jejíž červené poštovní schránky jsou známé po celém světě. V uplynulých 19 letech všechny pokusy o prodej firmy ztroskotaly kvůli sporům uvnitř vládnoucí většiny, která se bála, že prodej vážené instituce bude mít negativní dopad na stranu ve volbách.

Historie Royal Mail spadá do roku 1516, do doby panování krále Jindřicha VIII. Veřejný poštovní úřad pak byl zřízen v roce 1660. První lepicí poštovní známky byly zavedeny v roce 1840.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK