Čína plánuje pro novou obchodní zónu v Šanghaji velké reformy

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 27. září (ČTK) - Čína formálně oznámila podrobnější informace o nové zóně volného obchodu v Šanghaji, která se otevírá v neděli. Vláda v dnešním oznámení uvedla, že v zóně otevře svůj přísně chráněný sektor služeb zahraniční konkurenci a chce zónu využít jako test pro odvážné finanční reformy, včetně volné směnitelnosti jüanu a uvolnění tvorby úrokových sazeb.

Vláda ale neupřesnila termín, od kterého bude jednotlivé reformy zavádět. Pouze uvedla, že budou zaváděné postupně během dvou až tří let. Podle státních médií není pravděpodobné, že by dramatické finanční reformy vstoupily v platnost ještě letos.

Vládní zpráva také neuvádí nic o tom, že by v oblasti neměl být blokován přístup na zahraniční internetové stránky, jako je Facebook nebo Twitter, o čemž informovala státní média. Pouze jeden z bodů uvádí, že bude možné nabízet zahraničním společnostem v zóně "specializované telekomunikační služby", a v některých případech může vláda udělit povolení k nabídce služeb, které porušují současné čínské zákony.

Nová zóna volného obchodu v Šanghaji se prostírá na 28 kilometrech čtverečních a zahrnuje mimo jiné přístav, letiště Pchu-tung a celní skladiště. Šanghajské úřady mají v úmyslu zónu v budoucnu rozšířit na celou čtvrť Pchu-tung. Zóna má posílit ekonomiku Šanghaje, která začala zaostávat za zbytkem Číny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK