Samosprávy do projektu letiště v Přerově investovaly 75 mil. Kč

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 27. září (ČTK) - Projekt vybudování velkého regionálního letiště na vrtulníkové základně v Přerově, který samosprávy po letech příprav letos vzdaly, stál obecní a krajské pokladny 75 milionů korun. Nejvíc do projektu investoval Olomoucký kraj a město Přerov, několika miliony korun přispěl Zlínský kraj. ČTK údaj dnes získala z dokumentů, které projednalo zastupitelstvo Olomouckého kraje. Čáru přes rozpočet samosprávám udělalo rozhodnutí armády přestěhovat přerovskou vrtulníkovou základnu do Náměště nad Oslavou. Na letišti v Přerově by měl být zachován civilní provoz, avšak v menším rozsahu a pod taktovkou státního podniku LOM Praha.

V roce 2008 Olomoucký kraj poskytl armádě 20 milionů korun na rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy přerovského letiště. Přerov se na této investici v celkové hodnotě 100 milionů korun podílel deseti miliony a Zlínský kraj sedmi miliony. Ministerstvo obrany tehdy zaplatilo 63 milionů. Od roku 2009 pak Olomoucký kraj za investice a provoz regionálního letiště v Přerově utratil 19,5 milionu korun. Bezmála 12 milionů do projektu investoval Přerov a Zlínský kraj zaplatil 6,8 milionu.

Samosprávy na projektu přerovského regionálního letiště, které získalo licenci pro civilní lety před třemi roky, pracovaly několik let. Bez spolupráce s armádou by ale dokončení záměru bylo velmi nákladné, takže ambiciózní plán padl. "Regionální letiště Přerov (RLP) v podobě akciové společnosti se záměrem postavit regionální letiště typu Brna či Ostravy je definitivně pryč," řekl už dříve ČTK hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD). Podle něj přerovské letiště k 1. lednu příštího roku převezmou státní letecké opravny LOM Praha, na které společnost RLP ještě letos v říjnu převede licenci pro civilní provoz.

Olomoucký kraj už zastavil další investice do rozvoje přerovského letiště. Šéfové společnosti RLP původně na přerovské základně počítali s investicí půl miliardy korun do opravy ranveje, oplocení letiště, vybudování parkovací plochy a odbavovací haly. Firma měla ambici připravit letiště pro vstup případného strategického partnera, který by využil plánovaného nedalekého napojení areálu na dálnici D1 a nákladového terminálu.

O dalším osudu akciové společnosti RLP rozhodnou její akcionáři, mezi nimiž je kromě Olomouckého a Zlínského kraje i město Přerov. "Budeme dál jednat, jak tato společnost bude fungovat, protože hlavní část činnosti bude (na přerovském letišti) provádět LOM Praha," podotkl Rozbořil, podle nějž akciová společnost RLP už ztratila svůj smysl a měla by se transformovat například na zájmové sdružení.

Odchod armády z přerovské základny ministerstvo obrany oznámilo loni v prosinci. Vojenské letiště hned od 1. ledna 2014 přejde na státní podnik LOM Praha, který jej v první fázi bude využívat pro výcvikovou činnost a v budoucnu plánuje v Přerově zahájit i opravárenskou činnost. Podnik LOM pro armádu především opravuje a modernizuje vrtulníky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK