Ceny ropy se snížily kvůli poklesu obav o dodávky

27.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. září (ČTK) - Světové ceny ropy se během dnešního obchodování snížily. Diplomatické úsilí kolem Sýrie a Íránu zmírnilo obavy investorů z výpadků v dodávkách suroviny z Blízkého východu.

Cena severomořské ropy Brent klesla zhruba o procento na 108,14 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 0,4 procenta na 102,62 dolaru za barel.

"Pokles geopolitického napětí a dostatečné zásobování trhu znamenají, že ceny nemají mnoho důvodů k růstu," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank.

K poklesu napětí přispěla zpráva, že Rusko a Spojené státy se dohodly na textu rezoluce o likvidaci chemických zbraní v Sýrii. Ministři zahraničí Íránu a skupiny 5+1 (USA, Francie, Británie, Rusko a Čína jako pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN plus Německo) se navíc dohodli na pokračování rozhovorů kvůli spornému íránskému jadernému programu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 108,14 109,21 New York - Nymex WTI listopad 102,62 103,03

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK