Dnes je poslední možnost přihlášek do nové aukce kmitočtů LTE

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Dnes je poslední den, kdy je možné podat přihlášku do nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE, kterou v polovině srpna vyhlásil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Aukce se zřejmě zúčastní T-Mobile a Telefónica. Vodafone a PPF rozhodnutí zveřejní dnes. Samotná aukce začne do poloviny listopadu. Předchozí aukce skončila letos v březnu kvůli špatně nastaveným podmínkám.

Požadovaná záruka, která je podmínkou pro účast v aukci, se pohybuje od 100 do 500 milionů korun podle toho, v kolika aukčních kolech bude chtít zájemce přihazovat. Po ukončení aukce se záruka odečte z vydražené ceny kmitočtů.

ČTÚ v aukci nabídne kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. Celková vyvolávací cena je zhruba 8,72 miliardy Kč. Pro nového operátora vyčlenil část pásma 1800 MHz a nově i 800 MHz.

LTE umožňuje několikanásobně rychlejší připojení k internetu proti stávajícím sítím 3G. Operátoři již první lokální LTE sítě zprovoznili například v části Prahy, v Mladé Boleslavi a Karlových Varech. Maximální rychlost se pohybuje k 100 Mbit/s, což je asi trojnásobek toho, co umožňuje technologie 3G.

jap rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK