Reuters: Věřitelé poskytnou finanční injekci majiteli Fukušimy

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. září (ČTK) - Zhruba 5,9 miliardy dolarů (112,4 miliardy Kč) poskytnou věřitelé v úvěrech a dalších nástrojích japonské energetické společnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO). Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené s průběhem jednání. TEPCO je majitelem jaderné elektrárny Fukušima, kterou před dvěma lety poškodilo silné zemětřesení a vlna cunami.

TEPCO v pátek podala žádost o obnovení provozu v nepoškozené jaderné elektrárně Kašiwazaki-Kariwa na severozápadě Japonska. Souhlas úřadů je však nejistý, a i kdyby se ho firmě podařilo získat, je případné obnovení činnosti otázkou řady měsíců.

Krok ale pomohl přesvědčit některé menší banky, aby se přidaly ke skupině finančních institucí, které se společnosti chystají poskytnout 77 miliard jenů (15,1 miliardy Kč) v úvěrech se splatností do konce října. Několik menších bank s poskytnutím půjčky váhalo, protože se chtěly distancovat od společnosti, jejíž odpověď na úniky kontaminované vody z Fukušimy vyvolala kritiku veřejnosti.

Dalších půl bilionu jenů (97,2 miliardy Kč) se údajně poskytovateli energií chystají v prosinci poskytnout velké banky prostřednictvím úvěrů a nových investic.

TEPCO byla kdysi největším poskytovatelem veřejných služeb v Asii. Po ničivém zemětřesení a vlně cunami, které v březnu 2011 vedly k poškození a následnému uzavření jaderné elektrárny Fukušima, ale společnost vykázala ztráty za více než 27 miliard dolarů. Akcie firmy od katastrofy klesly asi o 71 procent.

Prezident společnosti ale tvrdí, že firma pravděpodobně ve fiskálním roce, který končí v březnu, poprvé za tři roky vytvoří zisk. Akcie podniku dnes po přechodném poklesu nakonec vzrostly o 2,35 procenta na 611 jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK