T-Mobile od úterý spustí komerční provoz LTE v Praze

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Operátor T-Mobile od října spustí komerční provoz rychlé mobilní sítě LTE v části Prahy a v Mladé Boleslavi. Budou v ní platit nynější datové tarify. Technologie poběží na většině současných SIM karet. Uvedli to dnes zástupci společnosti.

T-Mobile signálem LTE nyní pokrývá čtvrtinu území hlavního města, která reprezentuje asi 33 procent obyvatel Prahy. Do konce roku by mělo pokrytí vzrůst na polovinu pražské populace.

Další rozšiřování LTE bude záviset na výsledku aukce kmitočtů, do které se T-Mobile hlásí. Ta by měla operátorovi zajistit frekvence v pásmu 800 MHz, které umožní pokrýt rozsáhlejší území.

LTE síti T-Mobilu umožní teoretickou rychlost stahování až 100 Mbit/s. Uživatelé vybavení některým ze zhruba deseti chytrých telefonů, tabletů a modemů, které technologii podporují, se v případě, že mají aktivovaný některý ze stávajících datových tarifů, do sítě přihlásí automaticky. Mezi přístroje podporující LTE patří Sony Xperia Z a Z1, BlackBerry Q10, HTC One, Samsung S4 a iPhone 5. Právě s firmou Apple T-Mobile jako jediný tuzemský operátor službu otestoval.

T-Mobile LTE začal testovat loni v létě v části Prahy 4 a v listopadu pokryl Mladou Boleslav. Komerční provoz LTE zahájila letos v květnu v Praze i Telefónica, Vodafone technologii nabídl na začátku července v Karlových Varech. Oba konkurenti nabízí LTE jen na speciálních SIM kartách.

T-Mobile dosud investoval do LTE 750 milionů korun, z toho 410 milionů v letošním roce. Celkem operátor postavil 161 vysílačů. Další investice budou záviset na úspěchu v aukci kmitočtů, která by měla skončit na konci roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK