Ceny italských dluhopisů kvůli chaosu na politické scéně klesají

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Řím 30. září (ČTK) - Ceny italských dluhopisů dnes kvůli chaosu na tamní politické scéně výrazně klesají. Výnos desetiletých papírů se tak vyšplhal na 4,73 procenta. Výrazné ztráty mají také akcie, jejichž hlavní index hned po zahájení odepisoval přes dvě procenta. Za výprodejem stojí rozhodnutí pěti ministrů ze strany expremiéra Silvia Berlusconiho opustit vládní koalici premiéra Enrika Letty.

Výnosy klíčových desetiletých dluhopisů tak proti pátku vzrostl o 31 bazických bodů. Výše výnosů na sekundárním trhu naznačuje, jak vysoké by v budoucnu mohly být náklady na další státní půjčky.

Takzvaný spread, tedy úroková přirážka ke srovnatelným dluhopisům německé vlády, se zvýšil až na 304 bazických bodů. To je nejvíce od konce června.

Politická nejistota ovlivnila i vývoj italských akcií. Přední italský burzovní index FTSE MIB dnes po otevření zamířil dolů a odepisoval zhruba dvě procenta na 17.315 bodů.

Italský prezident Giorgio Napolitano o víkendu uvedl, že vyhlásí nové volby jen v tom případě, že nebude možné najít provládní většinu v současném parlamentu. Letta pak v neděli večer oznámil, že ve středu požádá parlament o vyslovení důvěry vládě s cílem zabránit předčasným volbám. Současný volební systém v Itálii by podle něj opět vedl k patové situaci, která nastala již po jarních volbách.

Hrozící politická krize v třetí největší ekonomice eurozóny dnes v úvodu obchodování ovlivnila rovněž evropské akcie. Nejširší západoevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení ztrácel asi 0,7 procenta na 1245 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK