ČSÚ:Zisk českého zemědělství loni mírně klesl na 16,4 mld Kč

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Zisk českého zemědělství loni meziročně klesl téměř o jednu miliardu korun na 16,4 miliardy korun, vyplývá z upřesněných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Revidovaný zisk je přibližně o 300 milionů vyšší, než předpokládal předběžný výsledek zveřejněný začátkem března. Přes mírný pokles šlo o druhý nejlepší výsledek od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují.

Hodnota produkce zemědělského odvětví vyjádřená v běžných základních cenách se v roce 2012 meziročně zvýšila zhruba o 2,9 procenta na 122,4 miliardy korun. Pokračoval dlouhodobý růst podílu rostlinné výroby na celkové produkci, který v roce 2012 přesáhl 59 procent.

Rostlinná produkce vzrostla o 2,2 procenta na 71,8 miliardy korun. Úroda hlavních komodit se sice snížila, rostly však jejich ceny. Živočišná produkce se zvýšila o 3,7 procenta na 45 miliard Kč, na růstu se podílely všechny komodity s výjimkou mléka. "U prasat a vajec sice pokleslo naturální množství, ale díky nárůstu cen byla vyšší i jejich produkce. U mléka i přes vyšší výrobu poklesla cena a pokles produkce nevyrovnala," uvedl ČSÚ v komentáři.

Výroba masa v Česku se loni meziročně snížila o 5,3 procenta na 458.329 tun v jatečné hmotnosti, zvýšila se pouze produkce drůbežího masa. Nákup mléka se meziročně zvýšil o 3,4 procenta na 2,382 miliardy litrů. Sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno meziročně klesla o pětinu na 6,59 milionu tun.

Předloňský zisk, který dnes statistici definitivně navýšili o 300 milionů na 17,4 miliardy korun byl nejvyšší od roku 1998, odkdy je sledován. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Objem ostatních dotací do zemědělské výroby se loni meziročně zvýšil o 1,6 miliardy Kč na 29,2 miliardy Kč. Odborníci upozorňují, že závislost tuzemských rolníků na dotacích z dlouhodobého hlediska roste, což není dobře.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK