T-Mobile se přihlásil do aukce LTE, O2 také ale napadla podmínky

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. září (ČTK) - Operátoři T-Mobile i Telefónica (O2) se dnes přihlásili do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Telefónica ale zároveň napadla podmínky aukce vypsané ČTÚ u soudu. Vyplývá to z informací ČTK. Naopak PPF, která prostřednictvím aukce chtěla vstoupit na tuzemský mobilní trh, přihlášku nepodala, a firmu PPF Mobile Services prodala jejímu řediteli Tomáši Budníkovi. Vodafone zatím případnou účast v aukci nekomentoval.

Přihlášení do aukce ČTK potvrdila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Také Telefónica podle důvěryhodného zdroje podala přihlášku, oficiálně tento krok nekomentovala. Již ve čtvrtek firma složila aukční záruku, která se podle zamýšleného rozsahu přihazování v aukci mohla vyšplhat až na půl miliardy korun. Zároveň ale uvedla, že některé podmínky aukce považuje za diskriminační.

Mluvčí Hany Farghali ČTK potvrdil informaci serveru Týden.cz, že firma napadla podmínky aukce u soudu. "Žalobu jsme podali na některé podmínky, ne na aukci jako takovou," uvedl.

Telefónice vadí, že ČTÚ po zavedení neomezených tarifů a masivním nástupu virtuálních operátorů letos na jaře neprovedl analýzu, která by tyto změny na telekomunikačním trhu zohledňovala. V aukci přitom regulátor vyčlenil část nejlukrativnějšího pásma 800 MHz pro vstup čtvrtého mobilního operátora, který by měl ještě zvýšit konkurenci na trhu.

Samotná aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz má začít do poloviny listopadu. Souhrnná vyvolávací cena je 8,72 miliardy korun. Jde o druhou aukci, první ČTÚ musel letos v březnu zastavit kvůli chybně nastaveným podmínkám.

jsa rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK