Šanghajská zóna zveřejnila omezení pro zahraniční investory

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 30. září (ČTK) - Média či erotické podniky zařadily čínské úřady mezi odvětví, která jsou v rámci nově otevřené zóny volného obchodu v Šanghaji nadále uzavřena pro zahraniční investory, a to buď zcela nebo jen z části. Vyplývá to ze seznamu, který dnes zveřejnila místní vláda v Šanghaji. Seznam zahrnuje celkem 16 odvětví, a to od kultury přes výstavbu vodních elektráren až po telekomunikace.

Zahraniční investoři tak nadále nesmějí vstupovat do oblastí, které má Čína pod přísnou kontrolou. Jsou to například právě médií, včetně vydavatelství novin, časopisů nebo knih. Patří sem ale také oblast výroby elektronických publikací. Nesmějí zakládat internetové kavárny, provozovat hazardní byznys nebo otevírat erotické podniky. Upřen jim je také vstup do oblasti vývoje a pěstování geneticky upravených plodin.

Cizinci však poprvé budou moci investovat do projektů na průzkum nekonvenčních zdrojů plynu, jako je například plyn z břidličných formací. Tyto investice ale budou nadále možné jen ve společných podnicích s čínskými partnery.

Pro oblasti, které na tomto "negativním" seznamu nejsou, platí, že zahraniční společnosti v nich mohou investovat bez jakýchkoli omezení či nutnosti vstupovat do společných podniků s místními partnery. Zahraniční podniky musejí své projekty pouze zaregistrovat, o svolení žádat nemusejí, což je rozdíl oproti dosavadní praxi.

Podle agentury Reuters je zveřejněný seznam prvním svého druhu v Číně a znamená posun oproti státnímu "katalogu zahraničních investic". Ten investice rozděluje do obecných kategorií - podporované, připouštěné, omezované či zakázané. Zahraniční podniky si však na tento systém stěžují, podle nich je příliš vágní a umožňuje různý výklad.

Čína šanghajskou zónu volného obchodu oficiálně otevřela v neděli a podle státních médií už vydala povolení v zóně působit několika desítkám čínských a zahraničních podniků. V zóně se mimo jiné připravují experimenty s konvertibilitou čínského jüanu, kdy by měl úrokové sazby určovat trh, tedy nikoliv státní úřady. Mnozí investoři doufají, že šanghajská zóna přiláká nové investice, skeptici však poukazují na podobný projekt, který loni odstartoval nedaleko čínského města Šenčen a který zatím nenaplnil očekávání.

Seznam oblastí uzavřených pro vstup zahraničního kapitálu v rámci šanghajské zóny je takřka shodný s katalogem restrikcí pro zahraniční investice na národní úrovni. Činitelé představitelé však tvrdí, že seznam se časem zkrátí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK