Slovensko letos čeká vyšší růst HDP, v dalších letech asi zpomalí

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 30. září (ČTK) - Slovenská centrální banka (NBS) zlepšila výhled letošního růstu tamní ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) by měl v tomto roce stoupnout o 0,9 procenta, místo dosud předpokládaných 0,6 procenta. Exportně orientované ekonomice podle centrální banky pomůže oživení zahraniční poptávky a také výdaje spotřebitelů, které po začátku globální ekonomické krize tlumila vysoká nezaměstnanost.

Na další dva roky ale NBS prognózu mírně zhoršila, a to zejména kvůli očekávaným negativním dopadům úsporných opatření vlády na hospodářství země. "Výhled je založen na pokračujícím zotavování eurozóny a hlavních obchodních partnerů Slovenska," řekl dnes guvernér NBS Jozef Makúch. V roce 2014 centrální banka očekává růst HDP o 2,1 procenta ve srovnání s předchozím odhadem 2,3 procenta.

Slovenská ekonomika, jejímž tahounem je automobilový průmysl, je závislá na vývoji hospodářství v EU a dalších zemích. Dřívější data potvrdila, že eurozóna se v letošním druhém čtvrtletí vymanila z recese a lépe se dařilo i českému hospodářství.

Lepší než dříve předpokládaný vývoj slovenské ekonomiky podle NBS jen mírně zlepší nelichotivou situaci na trhu práce. Současná míra nezaměstnanosti na Slovensku na úrovni 14 procent by do roku 2015 měla klesnout na 13 procent.

Tento měsíc už svou prognózu ekonomického vývoje Slovenska na letošní rok zlepšilo slovenské ministerstvo financí. Úřad předpokládá, že hrubý domácí produkt se zvýší o 0,8 procenta oproti původně očekávanému půlprocentnímu růstu. Ministerstvo zároveň ponechalo výhled růstu HDP na příští rok na 2,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK