Španělský státní dluh se za rok přiblíží 100 procentům HDP

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. září (ČTK) - Španělský státní dluh dosáhne na konci příštího roku téměř 100 procent hrubého domácího produktu, což bude nejvíce za posledních více než 100 let. Vyplývá to z návrhu rozpočtu na příští rok, který dnes obdržel tamní parlament. Do konce příštího roku podíl státního dluhu k výkonu ekonomiky vzroste na 99,8 procenta, zatímco na konci tohoto roku by měl činit 94,2 procenta.

Od krachu bubliny na realitním trhu v roce 2008 španělský státní dluh vzrostl na téměř trojnásobek a v růstu bude zřejmě nejméně další tři roky pokračovat. To bude pro Madrid pravděpodobně znamenat další náklady na obsluhu veřejného dluhu.

Španělská ekonomika je čtvrtá největší v eurozóně, bojuje ale s již druhou recesí za poslední více než tři roky. Vláda je kvůli hrozbě dluhové krize nucena snižovat rozpočtový deficit zvyšováním daní a výdajovými škrty, což oslabuje ekonomiku.

Španělský ministr financí Cristóbal Montoro ale dnes podle agentury Reuters zopakoval, že Madrid příští rok nebude muset zavádět nová úsporná opatření, aby splnil fiskální cíle požadované Bruselem. Ekonomika se totiž podle něj v letošním druhém pololetí zřejmě vrátí k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK