Unipetrol RPA obnovil výrobu etylénu, naplno ji spustí ve středu

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Litvínov (Mostecko) 30. září (ČTK) - Unipetrol RPA obnovil výrobu etylenu v Litvínově, naplno ji opět spustí ve středu. ČTK to dnes řekl mluvčí společnosti Unipetrol, stoprocentního vlastníka Unipetrol RPA, Mikuláš Duda. Odstavil ji před dvěma týdny kvůli technickým potížím, firma kvůli odstávce přišla asi o 60 milionů korun.

"Výroba začala najíždět dnes, plně obnovená bude nejspíš ve středu," uvedl mluvčí. Kvůli přerušené produkci etylenu byla v Záluží snížena i výroba polymerů.

Neplánovaně firma odstavila výrobu etylenu zhruba na dva týdny už letos v červenci, tehdy byla důvodem trhlina na potrubí a únik páry. Firma kvůli tomu odhadovala dopad do provozního zisku 50 milionů korun.

Mateřská společnost Unipetrol je předním českým producentem rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin. V roce 2005 se stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Petrochemický holding Unipetrol loni vykázal konsolidovanou ztrátu 3,414 miliardy po předloňském propadu 5,914 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK