Ceny ropy se snížily kvůli obavám o poptávku

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. září (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes výrazně snížily, protože hrozba zastavení části aktivit americké vlády zastínila vyhlídky pro poptávku. Ke zlevnění ropy přispěl podle agentury Reuters rovněž pokles napětí na Blízkém východě.

 

"Trh vstoupil do nového týdne s nejistotou, protože američtí politici přivedli vládu USA velmi blízko k zastavení aktivit," uvedl analytik ropného sektoru Dominick Chirichella ze společnosti Energy Management Institute.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 17:00 SELČ pokles o 0,7 procenta na 107,87 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila dokonce o 1,2 procenta na 101,67 dolaru za barel. Brent je nyní na cestě k prvnímu měsíčnímu poklesu od letošního května.

Pokud američtí zákonodárci do půlnoci tamního času nedosáhnou dohody ohledně zákona o státních výdajích, zůstane vláda USA bez peněz na financování provozu části státních úřadů. Poprvé za 17 let by se tak zavřely úřady, které se pro chod státu považují za postradatelné.

Americký prezident Barack Obama v pátek telefonicky hovořil s íránským protějškem Hasanem Rúháním. Šlo o první přímý rozhovor prezidentů obou zemí od íránské islámské revoluce z roku 1979. Telefonát naznačuje ochotu Teheránu jednat o svém jaderném programu a o usmíření se západními státy. "Znamená to pokračování zlepšující se nálady ohledně Íránu," uvedl analytik Olivier Jakob z firmy Petromatrix.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 107,87 108,63 New York - Nymex WTI listopad 101,67 102,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK