Podíl Windows ve smartphonech v EU vzrostl k deseti procentům

30.09.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 30. září (ČTK) - Podíl softwaru Windows společnosti Microsoft na hlavních evropských trzích platforem pro chytré telefony se v létě vyšplhal k blízkosti deseti procent a ve Francii a Británii tuto hranici poprvé překročil. Uvedla to dnes výzkumná firma Kantar. Zasloužil se o to silný odbyt levnějších smartphonů finské Nokie. Ta se tento měsíc dohodla na prodeji celé své mobilní divize svému americkému partnerovi.

Podíl Windows na trhu operačních systémů smartphonů se v pěti největších západoevropských zemích zvýšil za tři měsíce do konce srpna na 9,2 procenta z úrovně 5,1 procenta o rok dříve. Byl to nejrychlejší růst ze všech velkých hráčů. V Německu se Windows s 8,8 procenta dostaly těsně pod podíl systému iOS pro telefony iPhone od společnosti Apple. Ve Francii dosáhl 10,8 procenta a v Británii 12 procent, což bylo poprvé, kdy Windows překročily na některých hlavních trzích desetiprocentní hranici.

Dominantním systémem zůstává Android od společnosti Google, jehož podíl v Evropě vzrostl o 1,3 bodu na 70,1 procenta. Podíl iOS stoupl o dva procentní body na 16,1 procenta. V USA naopak podíl Androidu klesl o více než pět procentních bodů, zatímco zhruba stejně narostl podíl iOS. Windows na americkém trhu posílily o 0,4 bodu na tři procenta.

"Poslední vlnu růstu Windows žene expanze Nokie do dolního a středního segmentu trhu pomocí telefonů Lumia 520 a 620," uvedl analytik firmy Kantar Dominic Sunnebo. Podle něj si tyto modely oblíbily věkové skupiny 16-24 let a 35-49 let. "To jsou dvě klíčové skupiny, které vyhledávají dobrý poměr mezi cenou a funkčností," uvedl Sunnebo.

Pokračuje propad operačního systému pro telefony kanadské firmy BlackBerry. Na evropských trzích jeho podíl klesl o 3,4 procentního bodu na 2,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK