Podmínky v průmyslu se mírně zhoršily, oživení ale pokračuje

01.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v září mírně zhoršily. Index nákupních manažerů PMI klesl mírně v září na 53,4 bodu ze srpnových 53,9 bodu. Index ovšem zůstal nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Oznámila to dnes společnost Markit Economics.

"PMI index zůstal i v září silný. Hlavní výrobní index, podobně jako v Německu, v porovnání se srpnem nepatrně oslabil, ale nachází se nadále nad červencovou úrovní a je nejvyšší od třetího čtvrtletí roku 2011," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska-Giner.

Klíčové složky indexu, které v září přispěly k mírnému zhoršení výsledku, jsou podle ní výroba, nové zakázky včetně těch exportních a zásoby vstupů na skladě. "Všechny tyto komponenty jsou však silnější než před dvěma měsíci," dodala.

V září rostl objem nových zakázek již čtvrtý měsíc za sebou a šlo tak o nejdelší růstovou řadu za bezmála dva roky. Zároveň ale tempo proti srpnu polevilo. Výroba stejně jako v předchozích pěti měsících vzrostla, její tempo ovšem také oslabilo. Zaměstnanost ve výrobě pak rostla již pátý měsíc za sebou, a to tempem, které se od srpna příliš nezměnilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK