Únos libyjského premiéra podpořil růst cen ropy

10.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. října (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent dnes zamířila vzhůru a vrátila se nad 110 dolarů za barel. Přispěl k tomu incident v Libyi, kde byl předseda tamní vlády. Únos tak podkopal důvěru investorů, že se podaří bez problémů vrátit objem těžby libyjské ropy na běžnou úroveň. K růstu ceny ale přispěly i naděje na pokrok v řešení rozpočtových sporů ve Spojených státech.

Cena Brentu se kolem 15:00 SELČ zvýšila téměř o procento na zhruba 110,10 USD za barel. Americká lehká ropa WTI nicméně o zhruba 0,3 procenta zlevnila a dostala se na 101,30 USD za barel.

Libyjského premiéra Alího Zajdána dnes několik hodin zadržovala skupina povstalců, která ho ráno unesla z hotelu v Tripolisu. Zajdán po propuštění uvedl, že ho únosci chtěli přinutit k rezignaci.

Produkci ropy v Libyi v uplynulých měsících zasáhly stávky zaměstnanců a protesty politických aktivistů. Těžba se nyní pohybuje kolem 700.000 barelů denně, ačkoli celková těžební kapacita podle agentury Reuters činí asi 1,5 milionu barelů denně.

Ceny ropy tlačí vzhůru také obnovené obavy ohledně dodávek z Nigérie. Společnost Shell Nigeria ve středu oznámila, že musela kvůli zprávám o úniku ropy znovu uzavřít ropovod, jehož provoz obnovila teprve před deseti dny.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 110,11 109,06 New York - Nymex WTI listopad 101,31 101,61

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK