Názory na letošní Nobelovu cenu za ekonomii se rozcházejí

14.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Názory českých ekonomů na letošní Nobelovu cenu za ekonomii se liší. Zatímco podle Milana Zeleného je letošní volba nejpodivnější vůbec, hlavní ekonom Patria Finance David Marek považuje udělení ceny ekonomům věnujícím se finančním trhům za žádoucí obrat.

Letošní Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller za empirickou analýzu cen aktiv. Laureáti vyvinuli nové metody pro analýzu trendů na trzích s akciemi, dluhopisy a dalšími aktivy. Jejich výzkum přispěl ke zlepšení předpovídání cen aktiv v dlouhém období.

"Tohle je nejpodivnější volba nobelovek za ekonomiku vůbec. Právě v době celosvětové krize a kvalitativní transformace, kdy všichni s napětím čekají na nové myšlenky, dostávají cenu lidé, kteří se celá desetiletí probírají burzovními spekulacemi," řekl ČTK Zelený.

Podle něj to vypadá, jako by cenu za ekonomiku rozdávali bankéři. "Burzy jsou následkem, ne příčinou, reálné ekonomiky - a to následkem stále více odtrženým od reality," uvedl. Svět totiž podle něj nepotřebuje neumělý rozbor spekulací z dob dávno minulých. "Potřebuje rovnováhu, zaměstnanost, výrobu, služby a hlavně pochopení toho, co se dnes v reálných, ne virtuálních ekonomikách děje. Namísto makroekonomických modelů je už konečně třeba mikroekonomických pochopení chování ekonomických, ne jen spekulačních institucí a jedinců," uvedl.

Naopak podle Marka je letošní udělení Nobelovy ceny za ekonomii vzhledem k rostoucímu významu finančních trhů žádoucím obratem pozornosti tímto směrem. "Hlavním přínosem práce tří letošních laureátů je poznání, že krátkodobě v řádu dnů a týdnů nemá smysl předvídat, kam se pohnou akcie, kurzy měn nebo dluhopisy, paradoxně ovšem lze úspěšněji předvídat vývoj cen aktiv v dlouhém časovém horizontu," vysvětlil.

Zároveň dodal, že díky studii laureátů se ukázalo, že je obtížné dosahovat lepších výnosů investováním do jednotlivých akcií. Tato skutečnost pak prý ovlivnila praxi na finančních trzích a vedla k rozmachu tzv. indexových fondů. Shillerovi se navíc díky tomu podle Marka podařilo jako jednomu z mála ekonomů již několik let před krizí varovat před přehřátým trhem nemovitostí v USA. "Jím sestrojený index cen nemovitostí je dodnes indikátorem ostře sledovaným finančními trhy," dodal.

Aleš Sosnovský rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK