Akcionáři aerolinek Alitalia schválili navýšení kapitálu

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 15. října (ČTK) - Akcionáři italské letecké společnosti Alitalia schválili navýšení kapitálu až o 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč), které je součástí plánu na záchranu ztrátového podniku. Informovala o tom agentura Reuters.

Akcionáři mají nyní 30 dnů na úpis nových akcií. Pokud nebude zajištěna plánovaná částka, přispěje na zvýšení kapitálu až 75 miliony eur státní poštovní společnost Poste Italiane. Banky Intesa Sanpaolo a Unicredit budou navíc připraveny koupit neupsané akcie až za 100 milionů eur.

Správní rada Alitalie již minulý týden schválila záchranný plán, který kromě navýšení kapitálu zahrnuje rovněž bankovní úvěry v objemu 200 milionů eur. Plán, za kterým stojí italská vláda, má za úkol odvrátit hrozící bankrot podniku.

Alitalii v roce 2009 zachránilo před bankrotem konsorcium investorů, od privatizace už ale firma prodělala přes miliardu eur. V posledních letech Alitalia prudce snižovala výdaje, stále se však potýká s ostrou konkurencí ze strany nízkonákladových leteckých přepravců v Evropě, slabou poptávkou na domácích linkách a nedostatkem kapitálu na investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK