Dolar zpevňuje, pomáhají mu naděje na brzkou dohodu v USA

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Dolar dnes vůči hlavním světovým měnám zpevňuje a dostal se na nejvyšší úroveň za poslední měsíc. K růstu jeho kurzu přispívá optimismus kolem vývoje v USA, kde by zákonodárci mohli brzy najít dohodu s cílem odvrátit pád do platební neschopnosti. Ten Spojeným státům hrozí ve čtvrtek.

Dolarový index, který měří výkonnost dolaru k šesti hlavním světovým měnám, přidal 0,4 procenta na 80,598 bodu. Je tak nejvýše od 18. září. Euro k dolaru oslabovalo o 0,5 procenta na 1,3488 USD.

Dolar vůči japonskému jenu v podvečer také mírně ztrácel, i když během dne se dostal až na 98,71 JPY, což byla nejvyšší úroveň za poslední zhruba dva týdny. Nakonec odepsal asi 0,1 procenta na 98,55 JPY.

Jednotná evropská měna dnes nedokázala těžit ze solidních výsledků průzkumu německého institutu ZEW, podle kterého se důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v říjnu překvapivě zvýšila a dostala se na nejlepší úroveň od dubna 2010.

Oproti tomu dolar posiloval díky nadějím, že američtí zákonodárci budou moci brzy dospět k dohodě o dluhovém stropu dřív, než vyprší čtvrteční lhůta pro jeho zvýšení. Optimismus vyvolala vyjádření lídrů obou hlavních stran v Senátu, demokratického senátora Harryho Reida a jeho republikánského protějšku Mitche McConnella. Ti tvrdí, že v jednáních již nastal"ohromný pokrok".

Republikáni v americké Sněmovně reprezentantů mezitím začali připravovat vlastní návrh zvýšení dluhového stropu a zprovoznění federálních vládních úřadů. Na rozdíl od plánu obou senátorů obsahuje sněmovní republikánský návrh více podmínek. Sněmovna by mohla o plánu republikánů hlasovat ještě dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK