Ropa kvůli nejistotě nad rozpočtovým jednáním v USA zlevňuje

15.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají a vliv na ně má především nejistota ohledně výsledku jednání o zvýšení dluhového stropu ve Spojených státech. Náladu na trzích ovlivnily také návrhy Íránu k dosažení průlomu v zablokovaných jednáních o jeho sporném jaderném programu.

Severomořská ropa Brent kolem 17:30 SELČ ztrácela asi 60 centů a pohybovala se kolem 110,40 USD za barel. Americká lehká ropa WTI byla levnější o zhruba 30 centů na 102,10 USD za barel, a zmírnila tak ztráty z průběhu dne.

Lídři v americkém Senátu a Sněmovně reprezentantů ujišťují, že dohody o dluhovém limitu dosáhnou dřív, než vyprší čtvrteční lhůta pro jeho zvýšení. Pokud američtí zákonodárci nenajdou shodu, mohly by Spojeným státům ve čtvrtek dojít peníze na úhradu splatných závazků, což by podle analytiků mohlo mít velmi negativní dopady na ekonomickou aktivitu v jiných zemích. Republikáni mezitím přišli s vlastním plánem na zvýšení dluhu a sněmovna by o něm měla hlasovat ještě dnes.

V Ženevě dnes začaly dvoudenní rozhovory mezi Íránem a skupinou šesti států o íránském jaderném programu. Náměstek íránského ministra zahraničí vyjednávání označil za "dobré". Návrh, se kterým Teherán přišel, by podle něj mohl vést k průlomu v jednání o sporném íránskému programu, kvůli němuž mezinárodní společenství na tuto islámskou zemi uvalilo sankce. Podle analytiků by ale mohlo trvat měsíce až roky, než se íránská ropa znovu dostane na světové trhy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 110,42 111,04 New York - Nymex WTI listopad 102,09 102,41

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK