Americké akcie klesly, jednání o rozpočtu v USA nepokročila

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké akcie v úterý přerušily čtyřdenní vzestup a jejich hlavní indexy oslabily o více než půl procenta. Zpočátku nadějný vývoj v jednáních o řešení rozpočtové krize se během dne zadrhl, což na trhu obnovilo nejistotu. Kvůli tomu ztratil počáteční zisky i kurz dolaru.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,87 procenta na 15.168,01 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,71 procenta na 1698,06 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 3794,01 bodu se ztrátou 0,56 procenta.

Akcie na Wall Street v minulých dnech rostly díky nadějím investorů na to, že americkým zákonodárcům se podaří již brzy dohodnout na řešení rozpočtové krize a zvýšení dluhového limitu, na nějž vláda narazí ve čtvrtek. Trh v úterý zpočátku podporovaly naděje na brzké uzavření dohody, ve druhé polovině dne jej ale oslabily zprávy, že Senát odložil jednání, dokud nebude mít Sněmovna reprezentantů vypracovaný svůj vlastní plán. Ten se ale republikánům, kteří sněmovnu ovládají, v úterý kvůli vnitřním sporům nepodařilo sjednat.

Trh od počátku dne oslabovaly výsledky banky Citigroup, jejíž zisk snížil propad příjmů z obchodování s dluhopisy. Akcie Citigroup klesly o 1,5 procenta.

Dolar vůči hlavním světovým měnám během dne ztrácel počáteční zisky a sestoupil ze svého měsíčního maxima proti koši měn. Americkou měnu ovlivňovaly vývoj v jednáních ve Washingtonu od optimismu na počátku dne k další nejistotě ohledně dohody o zvýšení dluhového stropu. V noci dolar dál oslabilo varování agentury Fitch před snížením amerického ratingu.

Dolar vůči jenu v pozdním newyorském obchodování klesl o 0,3 procenta na 98,34 JPY, přestože během dne vystoupil až na dvoutýdenní maximum 98,72 JPY. Proti euru si americká měna zachovala část přírůstků a uzavřela růstem o 0,3 procenta na 1,3523 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK