Euler Hermes: Světový růst HDP koncem roku zpomalí na 2,4 pct

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Světový ekonomický růst ke konci letošního roku zpomalí na 2,4 procenta, v roce 2014 by měl opět zvolna nabrat rychlost ke 3,1 procenta. Globální zrychlení ekonomiky podrývá eurozóna, vyplývá ze studie největší světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes.

Eurozóna se letos pohybuje v záporných číslech (-0,6 procenta). Euler Hermes očekává, že v příštím roce ekonomika eurozóny mírně stoupne na 0,8 procenta. Globální růst ekonomiky bude podle analýzy poznamenán regionálními rozdíly, především mezi Spojenými státy a eurozónou, a obecným odloučením finančních výsledků od reálné ekonomiky.

"Ze střednědobého hlediska bude docházet k oddělení tří hlavních motorů růstu: regionálních obchodních vztahů, rozpočtové politiky a regulačních institucí," uvedl ředitel skupiny Euler Hermes Wilfried Vestraete. Budoucí ekonomický scénář bude podle něj ovlivněn tím, do jaké míry bude mít celosvětová poptávka dopad na reálnou ekonomiku, nakolik se ozdraví finanční politika a jak se vyrovnají podmínky na konkurenčních hřištích.

S ohledem na to, že úvěrová rizika jsou v Evropě stále vysoká, bude růst ekonomiky vyžadovat politická a ekonomická rozhodnutí, která povedou k vyrovnání nerovnováhy mezi jednotlivými členskými zeměmi. K nim už postupně dochází díky nastavení platové politiky, rozpočtové konsolidaci a omezení závislosti na vnějším financování, a to ze strany Evropské centrální banky i jednotlivých vlád.

Ekonomika Spojených států díky dynamickému růstu domácí spotřeby dále sílí. Ekonomický růst se tam letos zvedne na 1,8 procenta, v příštím roce by měl podle odhadů Euler Hermes dosáhnout až 2,7 procenta.

Zatímco zahraniční trh Číny stagnuje, domácí ekonomika je na vzestupu. To se projeví ve zpomalení růstu HDP, který se odhaduje v roce 2014 na 7,9 procenta ve srovnání s deseti procenty v uplynulé dekádě.

Podle hlavního ekonoma Euler Hermes Ludovica Subrana se rozdíl mezi reálnou ekonomikou a finanční sférou nadále prohlubuje. Přestože finanční indikátory obecně ukazují v klíčových rozvinutých zemích v první polovině roku 2013 zlepšení, následující vývoj bude proměnlivý a nebude prý závislý na makroekonomických signálech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK