Vláda jmenovala místopředsedou výboru SFRB opět náměstka Kalouse

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Vláda dnes obměnila výbor Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB). Místopředsedou je opět náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Kromě něj vláda potvrdila ve výboru tři původní členy a dva nové jmenovala. Předsedou výboru SFRB je ze zákona vždy ministr pro místní rozvoj.

Staronovými členy výboru SFRB jsou Stanislav Antoniv, Luboš Vaněk a Jan Málek, které doplní nováčci Jaroslav Drozd a Jan Birke.

Důvodem této personální změny je to, že místopředsedovi Kalousovi a třem členům výboru SFRB Stanislavu Antonivovi, Miroslavu Váňovi a Luboši Vaňkovi letos 1. srpna vypršelo funkční období. Další člen výboru, Stanislav Křeček, na svůj post letos k 5. dubnu rezignoval, protože byl zvolen zástupcem ombudsmana. Janu Málkovi členství stále běželo, proto ho vláda zpětně ke 31. červenci letošního roku odvolala, aby ho vzápětí opět jmenovala.

Výbor Fondu je nejvyšším orgánem SFRB. Předsedou výboru je ministr pro místní rozvoj. Místopředsedu a dalších pět členů výboru jmenuje a odvolává vláda na návrh ministra. Jejich funkční období je čtyřleté.

Státní fond rozvoje bydlení shromažduje finanční prostředky určené na podporu bydlení. Ze svého rozpočtu fond podporuje soukromé a obecní investice do výstavby bytů, oprav a modernizace bytů a výstavby technické infrastruktury. V loňském roce SFRB hospodařil se ziskem 500 milionů korun. Příjmy SFRB, který hospodaří s vlastními penězi a rozděluje také příspěvky z příslušných fondů EU, v loňském roce dosáhly 1,7 miliardy korun, výdaje činily 1,2 miliardy korun. Příjmy oproti plánu narostly hlavně díky tomu, že fond dostal z evropských fondů 600 milionů korun na nový program Jessica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK