Americké akcie zpevňují, těží z nadějí na řešení rozpočtové krize

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem a těžily z nadějí na uzavření dohody, která by odvrátila hrozbu neschopnosti vlády Spojených států splácet dluhy. K růstu přispěly i dobré hospodářské výsledky některých podniků.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval růst o 1,3 procenta na 15.357 bodů. Širší index S&P 500 přidával také 1,3 procenta a nacházel se blízko 1719 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite měl zisk asi jedno procento na 3833 bodů.

Předpokládá se, že představitelé amerického Senátu brzy představí nouzový plán pro zvýšení dluhového limitu a obnovení plného financování vládních aktivit. Bez schválení takového plánu by americká vláda už ve čtvrtek ztratila možnost obstarat si peníze pomocí emise nových dluhopisů, což by mohlo vyústit v její neschopnost splácet závazky.

Díky solidním výsledkům hospodaření se vzhůru vydaly například akcie společnosti Mattel, která je největším výrobcem hraček na světě. Ze stejného důvodu zpevňovaly také akcie Bank of America, která je druhým největším finančním ústavem v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK